Medicin til vægttab har eksisteret i mange år, og i nyere tid er der udviklet en lang række mediciner, som hjælper overvægtige med at opnå vægttab. Nogle vægttabsmediciner injiceres, mens andre kan tages som piller. Virkningen kan også være forskellige fra medicin til medicin, og nogle lægemidler kan være begrænset til en bestemt gruppe af mennesker. 

Herunder er der listet en række af de mest almindelige typer samt fakta om medicinerne, så man kan få et overblik over, hvad virkningen er samt forskelle. Det er altid vigtigt, at man  altid konsulterer en læge, inden man vælger at tage medicin til vægttab. Der er visse forhold, som kan have betydning for valget af medicin. Endvidere kan en læge vurdere sundhedstilstanden hos patienten og gennemgå dennes journal (medicinske historie og sygdomme) for forhold, som kan betyde, at man ikke egner sig til vægttab med medicin. Mange vægttabsmediciner er receptpligtige, hvorfor en læge skal være med i vurderingen. 

GLP-1-receptoragonister

Det, der kendetegner vægttabsmedicin i denne klasse, er, at medicinen efterligner virkningerne, som naturligt forekommer i den menneskelige krop. Virkningen forekommer gennem hormonet GLP-1, som er med til at regulere personens appetit og blodsukker. Det er en medicin, som injiceres en gang om ugen, og dosen afgøres af en læge. Blandt de mest kendte GLP-1-receptoragonister er Wegovy og Saxenda, der begge er med til at øge mæthedsfornemmelsen og reducere fornemmelsen for sult. Medicin af denne type kan være medvirkende til et signifikant vægttab hos personen, og det kan tilmed forbedre flere sundhedsparametre som blodtrykket og blodsukkeret. Nogle studier viser også, at de kan reducere udvikling af hjertekarsygdomme. Ved at kombinere fx Wegovy med en sundere livsstil, motion og bedre vaner, kan man opnå varigt vægttab.

Orlistat

Xenical og Alli er typer af mediciner med tilhørsforhold til orlistat, hvor det der kendetegner virkningsmekanismen i disse er, at orlistat forhindrer fordøjelsen af fedt i tarmen. Det betyder, at patienten, der tager denne form for medicin, reducerer kalorieoptagelsen fra kosten. Ved indtagelse af orlistat kan patienten opleve et mere moderat vægttab, og der er visse bivirkninger ved denne type. Man kan opleve, at afføringen er mere fedtet, og at man har mere luft i maven. For at minimere dette kræver det oftest, at personen spiser fedtfattig kost.

Appetitnedsættende midler

Der findes en række appetitnedsættende midler, og en af de hyppigst anvendte er Phentermine. Hvor GLP-1-receptoragonister efterligner et naturligt hormon, og orlistater arbejder inde i tarmens fordøjelse, så virker appetitnedsættende midler på centralnervesystemet. Virkningen sker ved, at midlet reducerer sultfornemmelsen. Denne type er nogle gange forbundet med vægttab på kortere sigt.

Bupropion-naltrexon 

Contrave er et vægttabsmiddel, der tilhører bupropion-naltrexon. Når dette middel tages, har det effekt på belønningscentret i hjernen, hvor midlet er med til at nedsætte appetitten og derigennem indtagelse af føde. Studier viser, at nogle patienter oplever positive effekter ud over et moderat vægttab. Det kan have positiv virkning på depression. 

Det er vigtigt at bemærke, at vægttabsmediciner ikke skal anses for at være en erstatning for sunde livsstilsændringer, herunder kost og motion. Kost og motion er væsentlige faktorer, som har direkte påvirkning på vægttabsforløbet. Ved at inddrage sund kost og daglig aktivitet i hverdagen, oplever flere patienter, at vægttabet fremskyndes. Vægttabsmedicin bør kun tages under tilsyn af en læge og som en del af en omfattende behandlingsplan. 

Redaktør