I dag spiser vi frokost, som var det det mest naturlige i verden. Når vi går på arbejde, er frokosten en pause fra arbejdet, der giver os fysisk og mental energi til resten af, og samtidig giver os mulighed for at være sammen med vores kollegaer på en anden måde. I weekenden mødes vi måske med venner og familie til en hygge frokost, og til højtiderne som jul og påske er frokost ofte omdrejningspunktet for sammenkomster. Men hvad er egentlig historien bag frokost? Det kan du blive klogere på her.
Frokostens udvikling
Ordet “frokost” betyder “tidlig måltid”. Omkring 1500-tallet var det faktisk dagens første måltid, og først i 1900-tallet blev frokosten betegnelsen for det vi kender i dag – nemlig måltidet midt på dagen. I byerne blev det mere og mere normalt, at middagsmaden/aftensmaden var varm mad, mens frokosten var kold fx i form af rugbrød med pålæg. Det skyldes især den forandring, der var i samfundet, hvor der i højere og højere grad var behov for at spise sin frokost på arbejdet i stedet for at tage hjem i pausen for at få varm mad. Frokosten blev en vigtig del af arbejdskulturen, hvor frokosten blev en pause fra arbejdet og en mulighed for kolleger at samles og være sammen om noget andet end arbejde.
I dag er frokosten en stor og vigtig del af det sociale liv på mange arbejdspladser. Derfor er der også flere og flere steder, hvor medarbejderne ikke behøver at tage en kold madpakke med, men derimod kan nyde en lækker frokost med kollegaerne gennem arbejdspladsens frokostordning. En god og hyggelig frokostpause har nemlig vist sig at have en positiv indvirkning på medarbejdernes trivsel, sundhed og effektivitet.
Redaktør