Bliv klogere på fire synsfejl og øjenoperation

Når personer har udfordringer med synet, vil man typisk sige, at de lever med en synsfejl. Der findes dog mange forskellige former for synsbesvær, som påvirker folk på vidt forskellige måder. I dette indlæg forklarer vi de 4 mest typiske synsfejl – samt grunden til, at de påvirker synet. En af de synsbesvær, som mange danskere lever med, er nærsynethed.

Nærsynet

Personer med nærsynethed oplever, at objekter er tydelige, når de er tæt på. Det er straks værre, når objektet er langt væk fra personen, hvor objekterne fremstår uskarpe. Nærsynethed kan være medfødt, men det kan også udvikle sig senere i liver. Ved dette synsbesvær er øjet for langt i forhold til øjets brydningskraft, hvilket betyder, at afstanden mellem hornhinden og nethinden er for langt.

Dine såkaldte “synsvaner” kan have effekt på, om du udvikler nærsynethed. For at undgå det, er det bedst at kontrollere sin skærmtid, da computer- og telefonskærmen kan forårsage nærsynethed.

Langsynet

Langsynethed opleves som det stik modsatte af nærsynethed. Her er det svært at se objekter på klods hold, mens objekter langt væk er skarpe. Symptomerne på langsynethed kan være hovedpine, da personer skal anstrenge øjet for at se skarpt. Faktisk oplever omkring 35% af alle mennesker under 60 år dette synsbesvær, der opstår, fordi øjet er “for langt”. Derfor rammer lysstrålerne et samlingspunkt, der ligger lige bag ved nethinden. Dette synsbesvær bærer også navnet hypermetropi.

Bygningsfejl

Denne type af synsbesvær er – som navnet antyder – oftest noget, som man er født med. Det er dog også muligt at pådrage sig en bygningsfejl senere i livet, hvilket ofte sker på grund af en skade på øjet. Astigmatisme. som bygningsfejl også hedder, findes ofte i kombination med enten nærsynethed eller langsynethed. Grunden til dette synsbesvær er, at at hornhinden er mere oval end rund, så lysstråler rammer nethinden ujævnt. Personer med bygningsfejl vil opleve, at objekter ser uskarpe ud både på nært hold og på lang afstand.

Alderssyn

Det sidste synsbesvær i dette indlæg er også det, der er mest udbredt. Næsten alle mennesker rammes nemlig af alderssyn i nogen grad, dog er det meget forskelligt, hvornår i livet at alderssyn begynder. Grunden til alderssyn er helt naturlig, da linsen ældres med tiden. Den letteste måde at lægge mærke til alderssyn er, når du læser bøger eller på telefonen. Hvis du oplever, at du med alderen får sværere og sværere ved at stille skarpt på bogstaverne, så er det højest sandsynligt, at du er ved at udvikle alderssyn. Kontakt derfor en øjenlæge, der kan hjælpe dig med at fremlægge mulighederne for hjælpemidler og operationer.

Briller, linser og operationer

I gamle dage var der kun en ting at gøre, hvis man led af en synsfejl. Briller af glas blev først opfundet i Kine, og først i 1200-tallet kunne de første europæere benytte læsebrillen. I slutningen af 1930’erne kom der så en revolutionerende opfindelse – kontaktlinsen. I dag er der dog sket meget med teknologien, og folk med synsbesvær er ikke længere nødsaget til at leve med synsfejlen.

I 1960’erne kom en ny opfindelse i Californien til at have enorm betydning for fremtidens øjenlæger. Opfindelsen var laserlys, og i dag har øjenkirurger lært at benytte det skarpe lys til at operere i øjet. I dag kan man altså komme helt af med sin synsfejl ved hjælp af en øjenoperation, hvor kirurgen bruger en meget præcis laser til at operere den del af øjet, som er skyld i synsfejlen.

Der findes et hav af både offentlige og private øjenkirurger i Danmark, og en stor procentdel af folk med synsfejl kan altså opnå et normalt syn gennem en operation.

Vi håber, at dette indlæg har gjort dig meget klogere på de mest typiske synsfejl, hjælpemidlernes historie og muligheden for at opnå et normalt syn igen.

Redaktør